Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2021

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΜΕΝΟ ΚΡΟΥΣΜΑ COVID-19 ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

 

Σας ενημερώνουμε ότι στο 2ο Τμήμα του 4ου  Νηπιαγωγείου Χρυσούπολης διαγνώστηκε νήπιο με κορωνοϊό (επιβεβαιωμένο κρούσμα Covid-19).

Σύμφωνα με το τελευταίο πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί είναι η εξής:

Ο υπεύθυνος διαχείρισης COVID-19 του σχολείου:

1. επικοινωνεί:

 α) με τις οικογένειες των παιδιών του τμήματος στο οποίο φοιτά ο μαθητής/τρια,

β) με την οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης,

 γ) με τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της οικείας Περιφερειακής Ενότητας και

2. αποστέλλει την ίδια μέρα δελτίο ιχνηλάτησης στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της οικείας Περιφερειακής Ενότητας.

Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας:

α) επικοινωνεί με τον ΕΟΔΥ για συνδρομή στην επιδημιολογική διερεύνηση και εκτίμηση κινδύνου, εάν αυτή χρειαστεί αλλά και για ενημέρωση και

β) γνωμοδοτεί στην οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης σχετικά με την αναστολή λειτουργίας τμήματος της σχολικής μονάδας, στην περίπτωση που τα θετικά κρούσμα τα υπερβαίνουν τον αριθμό που αντιστοιχεί στο 50% συν ένα του συνόλου των μαθητών/τριών του σχολικού τμήματος.

Στενές επαφές επιβεβαιωμένου κρούσματος λοίμωξης COVID-19 θεωρούνται:

α) Οι μαθητές/τριες που ανήκουν στο ίδιο τμήμα με μαθητή/τρια που είναι επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 και συνυπήρξαν μαζί του στη σχολική τάξη κατά το σαρανταοκτάωρο πριν την έναρξη των συμπτωμάτων του ή έως και δέκα (10) ημέρες μετά από αυτήν. Όλα τα άτομα που εμπίπτουν στον παραπάνω ορισμό «στενής επαφής» επιβεβαιωμένου περιστατικού COVID-19 στη σχολική μονάδα, αφού αναγνωριστούν καταγάφονται από τον υπεύθυνο COVID-19 του σχολείου.

 Τι προβλέπεται για τις στενές επαφές επιβεβαιωμένου περιστατικού COVID-19 στις σχολικές μονάδες

Όλα τα άτομα που εμπίπτουν στον ορισμό «στενής επαφής» επιβεβαιωμένου περιστατικού COVID-19 στη σχολική μονάδα, αφού αναγνωριστούν και καταγραφούν από τον υπεύθυνο COVID-19 του σχολείου θα πρέπει να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους και να μην τεθούν σε κατ’ οίκον απομόνωση (καραντίνα), αλλά θα πρέπει να υποβάλλονται σε επιπλέον διαγνωστικούς ελέγχους στο διάστημα των 7 ημερών μετά την τελευταία επαφή με το επιβεβαιωμένο κρούσμα, ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκουν. Ειδικότερα:

  • Ανεμβολίαστοι χωρίς ιστορικό νόσησης το τελευταίο εξάμηνοδύο επιπλέον διαγνωστικοί εργαστηριακοί έλεγχοι με ταχεία δοκιμασία ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) δωρεάν στα Σταθερά Σημεία Επιβεβαιωτικού Ελέγχου του ΕΟΔΥ, πέρα από τους προληπτικούς συστηματικούς ελέγχους που πραγματοποιούν ανά εβδομάδα για να προσέλθουν στη σχολική μονάδα. Εάν αυτοί κάθονταν δίπλα ή στο αμέσως εμπρός ή πίσω θρανίο από το κρούσμα, τότε επιπλέον των δύο ανωτέρω rapid test και των δύο self test για την προσέλευση στο σχολείο, θα πρέπει την εβδομάδα εκείνη να κάνουν και 3 επιπλέον self-test τα οποία θα τους προμηθεύσει το σχολείο (τα σχολεία θα έχουν απόθεμα self-test για τον σκοπό αυτό). Δηλ. οι μαθητές αυτοί θα υποβληθούν σε καθημερινό έλεγχο για 7 ημέρες από την τελευταία επαφή με το κρούσμα.

Ειδικότερα: Ως ημέρα 0 υπολογίζεται η ημέρα της τελευταίας επαφής με το επιβεβαιωμένο κρούσμα. Την ημέρα 0 έως 1 καθώς και την ημέρα 7 μετά την τελευταία επαφή με το επιβεβαιωμένο κρούσμα θα διενεργούνται τα επιπρόσθετα του συστηματικού ελέγχου rapid test. Τις υπόλοιπες ημέρες,  θα υποβάλλονται στον τακτικό τους αυτοδιαγνωστικό έλεγχο.

  • Εμβολιασμένοι ή άτομα με ιστορικό νόσησης το τελευταίο εξάμηνο: δύο αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι (self test) στο διάστημα των 7 ημερών μετά την τελευταία επαφή με το επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Λόγω του τρόπου λειτουργίας των νηπιαγωγείων όπου να νήπια δεν έχουν συγκεκριμένες θέσεις κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, αλλά εργάζονται σε "γωνιές" αλληλεπιδρώντας, όλα τα παιδιά και η εκπαιδευτικός του 2ου Τμήματος θεωρούνται "στενές επαφές" και πρέπει να ακολουθήσουν τις παραπάνω οδηγίες.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στις νηπιαγωγούς του 4ου Νηπιαγωγείου Χρυσούπολης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου